Doporučený dopis a podací lístek

Doporučené dopisy - jak na obálku a podací lístekVýpověď smlouvy, upomínka nezaplacené faktury nebo jen psaní, od kterého potřebujete potvrzení o jeho doručení? Doporučujeme doporučený dopis.

 

Jak poslat doporučený dopis

Doporučené psaní můžete poslat v jakékoli obálce do velikosti 50 x 35 x 5 cm, postačí Vám tedy i ta obyčejná. Na ni nadepíšete adresu příjemce a odesílatele, vyplníte podací lístek (k mání na každé poště) a zaplatíte poštovné. Dopis by měl být doručen následující pracovní den.

 

Adresy na obálce

S adresami na obálce je to jednoduché:

  • do pravého dolního rohu patří adresa adresáta (tedy toho, komu dopis posíláte)
  • vlevo nahoru zase odesílatele (Vás nebo třeba firmy)

 

Jak vyplnit podací lístek

Ve vyplňování podacího lístku nehledejte žádnou vědu. Vašim úkolem je pouze:

  • doplnit adresu odesílatele a adresáta
  • případně nepovinnou dobírku (a tím pádem i poštovní poukázku), udanou cenu (tedy hodnotu, na jakou si ceníte obsah psaní), kód zákazníka nebo elektronické avízo (oznámení o dodání zásilky přes sms a/nebo e-mail, pouze u odesílatele)

Vzor podacího lístku pro doporučený dopis

Ostatních políček si prozatím nevšímejte, ta doplní pošta. Snažte se, aby písmenka skutečně odpovídala těm z abecedy - volte spíše hůlkové písmo, majitelé škrabopisu raději tiskárnu.

A nezapomeňte si lístek schovat, bude se Vám hodit u případných reklamací.

TIP: Podací lístek můžete také vyplnit online (např. na podacilistek.cz) a nebo poslat celý  dopis rovnou z počítače přes Listonošku.

 

Výhody doporučeného dopisu

  • odpovědnost za zásilku až do výše 680 Kč v ceně dopisu
  • doklad o podání
  • online sledování stavu a doručení dopisu (aplikace Track&Trace od České pošty) na základě podacího čísla na podacím lístku (vlevo dole)
  • doplňkové služby: dodejka, dobírka, dodání do vlastních rukou, prodloužení úložní doby, elektronické avízo (pouze u odesílatele), aj...(zpoplatněné)

 

Kdy volit něco navíc

Pokud posíláte důležitý dopis, jako je například výpověď smlouvy, upomínka nebo předžalobní výzva, určitě zainvestujte do doporučeného dopisu s dodejkou. Poštou Vám totiž přijde potvrzení o doručení dopisu, tedy toho že dotyčný dopis opravdu převzal (což se Vám bude např. u soudu hodit). Více si můžete přečíst v našem článku zaměřeném přímo na dodejky.

Jestli potřebujete, aby se dopis dostal výhradně a pouze té osobě, které je určen, nezapomeňte si přikoupit „Dodání do vlastních rukou výhradně jen adresáta“.

A pokud si chcete být stoprocentně jistí, že dopis dorazí do druhého dne, zvolte místo doporučeného dopisu raději EMS, která expresní doručení garantuje.

 

Cena za doporučený dopis

Česká pošta

  • doporučený dopis 34 Kč
  • zvlášť si připlatíte za doplňkové služby (např. dodejka 15 Kč, dobírka 12 Kč aj.)

Listonoška

  • doporučený dopis s PROFI tarifem 27,30 Kč (včetně tisku, papíru a obálky)
  • s dodejkou potom na 42 Kč (více informací o tarifu v ceníku)
Pomohl Vám článek? Řekněte o něm dál.
VÍTE, ŽE MŮŽETE POSLAT PAPÍROVÝ DOPIS PŘÍMO Z POČÍTAČE?
Chci vědět víc