Chuťovky jazyka českého - 2. část

chyby2 Druhá část vzdělávacího okénka o tom, co možná kazí i Vaši češtinu.

NEBOLI

Píšete-li "nebo-li", setkáte se s nevolí. Proto pamatujte: u této souřadící spojky vždy používejte tvar NEBOLI. "-li" si nechejte spíše pro slovesa.  

VIZ

Viz je sloveso, které si s Vámi rádo hraje. A nejraději se schovává za zkratku. Ale právě proto, že zkratkou není, tečku za něj nikdy nepište - viz Pravidla českého pravopisu.  

SAMOZŘEJMĚ vs. SAMOZDŘEJMĚ

Některé věci už bereme jako samozřejmost. Co ale samozřejmé tak často nebývá, je správné psaní slova „samozřejmost“. Ano, píše se bez „d“.  

SLEVIT a ZLEVNIT

Sleva a slevit: Jdeme směrem dolů. Slevujeme (snižujeme) ze svých požadavků. Za to zlevnit je od přídavného jména levný a tady je jasná změna stavu.  

HOLD  vs. HOLT

„Hold“ vyjadřuje určitou poctu. Zatímco nespisovné „holt“ se používá místo slov zkrátka nebo prostě. Holt čeština je občas zákeřná.  

Tečky a číslovky

I malá tečka může mít velký význam. Zejména, pokud je za číslovkou. Takže nezapomeňte: 1., 2., 3. – označuje „první“, „druhý“, „třetí“ 1, 2, 3 – označuje „jeden“, „dva“, „tři“ a další variace s číslovkami najdete v minulém článku  

JI vs. JÍ

Další příklad toho, jak je čeština škodolibá. Ale nebojte, s námi máte vyhráno. Nenechte JI (tu češtinu), aby Vám lámala hlavu a hlavně JÍ (té češtině) to natřete.  

MI vs. MY

Ani tvrdé a měkké y/i nikoho nešetří. V tomto případě se ale stačí naučit, že „mi“ patří k první osobě ve třetím pádu (nic mi nedošlo), zatímco „my“ označuje číslo množné (ale my taky nic neposílali).  

KVŮLI vs. DÍKY

Je to jasné, jako facka. Kvůli tomu snad nemusíme psát tento článek, ne? Ale právě díky němu snad již budete vědět, že „kvůli“ se pojí s něčím negativním, ale „díky“ má na starost to pozitivní.  

Z vs. S

A co Vy? Taky máte občas nějaký problém s (7. pád) češtinou? Nebo Vám naopak vstávají hrůzou vlasy na hlavě z (2. pád) toho, co dokáží lidé napsat? Podělte se s námi o nešvary, které se šíří vzduchem i internetem na info@listonoska.cz Podívejte se na 1. část článku
Pomohl Vám článek? Řekněte o něm dál.
VÍTE, ŽE MŮŽETE POSLAT PAPÍROVÝ DOPIS PŘÍMO Z POČÍTAČE?
Chci vědět víc