Chuťovky jazyka českého - 1. část

chyby

Před lety, když jste seděli v lavici a na tabuli si křídou psala nějaká paní, vám možná něco uniklo. S námi vše podstatné můžete dohnat během pár lekcí.

 

VÝJIMKA vs. VYJÍMKA

Výjimky neděláme rádi. Ale vyjímky, tak ty nedělejte nikdy! Pamatujte - VÝJIMKA není žádná jímka.

 

E-MAIL vs. EMAIL

Myslíte si, že mezi slovy e-mail a email není rozdíl? V e-mailu to můžete někomu pěkně elektronicky natřít, emailem ale natřete leda tak okna na chatě.

 

STANDARDNĚ vs. STANDARTNĚ

Příslovce „standardně“ je odvozeno od slova „standard“ (norma), se standartou (vlajkou) tak nemá nic společného. A to ani za předpokladu, že budete standartou máchat, jak chcete. I standardně.

 

POTENCIÁLNÍ vs. POTENCIONÁLNÍ

O potencionálních klientech víte určitě vše. Co kdybychom Vám ale řekli, že neexistují? Ale nebojte, ti POTENCIÁLNÍ jsou určitě někde za rohem.

 

ČÍSLA A PROCENTA

V čem skví záhada správného psaní čísel a procent? V mezeře. Takže jednou pro vždy:

50m – padesátimetrový vs. 50 m – padesát metrů
50% - padesátiprocentní vs. 50 % - padesát procent

A ještě jedna maličkost –  zapomeňte na „20-ti“. To už je jen historií.

 

DVĚMA, DVĚMI, DVOUMI, OBĚMI, OBOUMI

Číslice 2 je tak často skloňována, že si zaslouží vlastní poznámku. Pamatujte, že vždy, když vypustíte z pusy „dvěmi, dvoumi, oběmi nebo dokonce oboumi“, nejeden dokola protočí OBĚMA panenkami.

 

MĚ vs. MNĚ

Zájmeno „já“ je jedním z těch slov, která ráda potrápí téměř každého. Pokud se tedy rozhodujete, jestli napsat mě/mne či mně/mi, vzpomeňte si na jednoduché pravidlo:

dvě písmena „mě“ se píší ve 2. a 4. pádu
tři písmena „mně“ se píší ve 3. a 6. pádu

 

BYSTE a BYCHOM vs. BY JSTE a BY JSME

Předposlední gramatickou lahůdkou je sloveso "být" a jeho podmiňovací způsob. Proto vytáhněte deníček a velkým písmem si do něj poznačte pouze dva tvary: my BYCHOM a vy BYSTE.

Zapomeňte na tvary s mezerou jako například "by jsme" nebo "by jste".

 

TIP vs. TYP

Tipli jste si správně, kam tímto článkem míříme? Příště se můžete těšit na pokračování dalších typů gramatických a pravopisných chyb, se kterými je v českých dopisech i komunikaci potřeba zatočit.

Máte tip na nezbytnou češtinářskou poučku, tahák nebo častou zkomoleninu? Napište nám ji na info@listonoska.cz a do předmětu uveďte "Miluji češtinu". A pokud si myslíte, že máme něco špatně, klidně nás opravte.

Pomohl Vám článek? Řekněte o něm dál.
VÍTE, ŽE MŮŽETE POSLAT PAPÍROVÝ DOPIS PŘÍMO Z POČÍTAČE?
Chci vědět víc